Arı otu tohumu diğer bir adı ile faselya olarak bilinmektedir. Arıların doğada nektar bulamadığı dönemlerde bu tohumu ekerek arıların nektar getirmesini sağlayabilirsiniz. Farklı dönemlerde ekmeniz durumunda çiçeğinden daha fazla faydalanabilirsiniz. Tarlaya ekeceğiniz zaman 15 gün arayla ekerseniz 15 gün arayla çiçeklenir ve arılar daha fazla faydalanmış olur. Arı otu tohumunu her türlü tarlaya ekebilirsiniz. İklim ve toprak seçmez. Kurak bir tarımdır. Sulayabilirseniz sulayın ama kuru bir tarımdır. Ekimi ve diğer konularda sorularınız olursa yorumlar kısmından her zaman sorabilirsiniz.
Arı otu çiceklerinden ayrılan arıların %25 nektar, %75’i ise polen taşımaktadır. 1 dekar arı otu merasından 50-80 kg çok kaliteli bal üretilir. Arı otu tohumu hem bal üretiminde hemde yem bitkisi olarak ekilir.
Ekim şekli; makineli ekim veya elle serpme şeklinde olabilir. Sıraya ekimde, sıra arası 20-30 cm arasındadır. Dekara atılacak tohum 1-1,5 kg olup 1-2 cm derinliğe bırakılmalıdır.
Arı Otu Tohumu Ekim Zamanı Tavsiyesi:
Senede 3 defa ekim yapmanızı tavsiye ederiz.
Birinci ekim ilkbaharda yapılmadır.
İkinci ekim yazın (Haziran-Temmuz) yapılmalıdır.
Üçüncü ekim sonbaharda yapılmalıdır.
Su seven bir bitki olarak bilinen arı otunun, sulama yapılarak vejetatif dönemini uzatmak yoluyla çiçeklenme süresini artırmak ve bitkinin tohum olgunluğunu geciktirmek de mümkündür.
Arı Otunun Arılara Faydaları:
1-Kovanda arı sayısını artırır
2-Arılı çerçeve ve yavrulu alan miktarını artırır
3-Koloni ağırlığı artar
4-Dolayısıyla nektar, polen ve bal miktarında %50 artış sağlar
Otu hayvanlara verilebilir.
Arı otu tohumu, botanik olarak “Vicia faba” olarak bilinen bir bitkinin tohumlarıdır ve yaygın olarak faselya olarak da adlandırılır. Bu bitkinin tohumları insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. 100 gram arı otu tohumu genellikle aşağıdaki besin maddelerini içerir:
- Protein: Arı otu tohumları, bitki kaynaklı proteinler açısından zengindir. Proteinler, vücudu onarım ve büyüme için gerekli olan amino asitleri sağlar.
- Karbonhidratlar: Arı otu tohumları, karbonhidratlar açısından zengindir ve bu nedenle enerji kaynağı olarak kullanılabilirler.
Değerlendirmeler
Clear filtersHenüz değerlendirme yapılmadı.