Blog
Arılarda Kireç (Taş) Hastalığı Nedir ve Çözümü
Arılarda bulunan kireç hastalığı diğer bir adı ile taş hastalığı ile ilgili bilgiler vereceğiz ve çözümü konusunda önerilerde bulunacağız. Arıcılık bir bütün olup, her şeyi ile birlikte dikkatli ve duyarlı olmanız gerekir. Yine aynı şekilde bir hastalık ile karşılaştığınız zaman panik yapmadan bunun üstesinden nasıl gelebileceğinizi bu doğrultuda yapılması gereken çözümleri bulup uygulamanız gerekir.
Bir çok arıcı kireç hastalığı denilen hastalık olduğunu bilir. Normal çerçevelere baktığınız zaman sağlıklı görünür hiç bir sıkıntı yokmuş gibi görünür ama larvalar pupa safhasına geçtiği zaman kurumaya başlar bu sefer arılarda bu kuruyan yavruları çıkarmak için uğraşmaktadır. Bu şekilde pupanın k kuruması sonucunda larva gözündeki yavru ölmektedir. Bu kuruyan yavruları arılar sabah erken saatlerde kovana dışına atmak için uğraşmaktadır. Genelde bu durumda olan larvalar işçi arılar tarafından dışarıya atılarak temizlenmektedir.
Nedenleri:
Hastalığı yaygın olmasına sebep olan arıcılardan kaynaklamaktadır. Çünkü soğuk havalarda arılar fazla uğraştığınızda üşütmeden kaynaklı veya taşıma esnasında arılar üşüterek bu hastalığa yakalanmış olur. Uzun yolculuklardan kaynaklı veya havalar tam iyi ısınmadan çerçeveleri dışarıya çıkarıp fazla bekletmek gibi durumlardan kaçınmamız gerekiyor. Yine bu hastalık genetik olarakta bulaşmaktadır. Çözümü kısmında daha fazla detaya gireceğiz.
Çözümü:
Soğuk havalarda kovanları açtığımız zaman sıkıştırarak ve içinde olan fazlalık çerçeveleri alıp arıları ısınmasını ve yavru alanının sıcak tutulması gerekmektedir. Bu konuda bir çok yazı ve yöntemler sunulmaktadır. Genetik yolla bulaşabileceği gibi arıcı tarafından bulaşmaktadır. Hastalık iki kovanda olmasına rağmen bir kovanın verdiği tepki ile diğer kovanın verdiği tepki farklı olabilmektedir. Yani bazı kovalarda bu bir hastalık gibi görünmeyip arı yine normal çalışmasa devam etmektedir ama bazı kovanlarda sorun teşkil etmektedir. Bu şekilde hastalık olduğu halde kovandan oğul veya ana arı yöntemi ile çoğaltmaya giderseniz hastalığı taşımış olabilirsiniz. O yüzden hastalık olan kovandan oğul almamak yada ana arı üretilecekse daha sağlıklı kovanlardan ana arı üretilerek bu hastalıklı kovanın ana arısı değiştirebilir. Kireç hastalığı kalıtsal bir hastalık haline geldiği için tedavi yöntemi zordur. Bundan dolayı en kısa sürede ana arısını değiştirmek çözüm olacaktır. Yine bu tip kovanlardan erkek arı üretimi de yapılmaması gerekir.
Sonuç itibari ile bu tip hastalıklara yakalanmamak için soğuk havalarda kovanları kontrol etmemek ve eğer ediyorsanız çerçeveleri dışarıya çıkarıp soğuk ile temas ettirerek üşütmememiz gerekiyor. Böyle bir şey başa da geldiyse yapmanız gereken çerçeveleri sıkıştırarak koloni içini sıcak tutup hala devam ediyorsa ana arısını değiştirerek çözüm bulmuş olacaktır. Bu hastalığı genelde güçlü kovanlar yenmektedir ama zayıf kovanlarda ise sürekli mücadele devam etmektedir. Her zaman birinci kural güçlü arılarla çalışmak bundan dolayı arıların güçlü tutulması konusunda yapılması gereken aşamaları atlamamak gerekiyor.
Sizlerin de bu hastalık ile yaşadığınız tecrübe ve görüşlerinizi yorumlar kısmında iletiniz.
Hasta çıtaları almak yeni sağlam yavrulu çıta vermek ve arıyı sıkıştırmak ve arıyı beslemek çözüm olabilir…
hastalığı 2 3 sefer gördüm erken gelen bahar yıllarında özelikle kovan havalandirmasinin kötü oldugu eski kovanlarda oluyor hastalanan arıların kovan değişimini yaptiktan 1 2 ay sonra hiçbir belirti kalmadı tek fark arının 9. cercevede 1 müddet sayması oldu