Arıcılık Kitabı

Bal Arısının Dış Yapısı

bal arisinin ic yapisi 4

Bal arılarına dıştan bakıldığı zaman 3 ana 2 yan olmak üzere toplam beş bölüme ayırabiliriz.

Baş, göğüs, karın olarak 3 ana bölüme ayrılırken kanatlar ve bacaklar olarak 2 yan bölüm ile birlikte 5 ana gruba ayırabiliriz. Arıya dıştan baktığınızda etrafından tüylerin olduğunu görürsünüz. İşte bu gördüğünüz tüyler çiçeklerin döllenmesinde önemli bir görevi yerine getirmektedir.

Arıların yaşam ile ilgili iletişimlerini duyarga dediğimiz olguyla yapmaktadır. Duyargalar vasıtasıyla iletişim, tat, koku gibi normal hayatını devam ettirmesi gereken ne varsa bu duyargalar sayesinde yapmaktadır. Duyarga sayıları arılarında kendi arasında farklılık göstermektedir. Örnek olarak işçi arılarda 12 ise, erkek arılarda ise 13 adet olarak duyarga bulunmaktadır. Bal arıları normal bir balın kokusunu 2 km gibi uzaktan kokusunu alabilmektedir.

Bal arıların görmesi ise normal bizim görmemiz farklı olarak mozaik şeklinde görmektedir. Bu mozaik şekilleri daha sonra beyninde birleştirerek nesneleri algılayabilmektedir. Arılar mor ötesi ışınları görebildiği için gece olduğu zaman arılar için gece olmaz ve kovan için aynı şekilde çalışmaya devam etmektedirler. Yine kovan içinde görme özelliği en çok gelişen erkek arıdır daha sonra işçi arı en son ise ana arıdır. Erkek arının bu şekilde gelişmesi özellikle çiftleşme zamanında yeni aday ana arıları görmesinde kolaylık sağlamaktadır.

bal arisinin dis yapisi 1Önemli bir bölümü olan kanatlar arıların kovan için baldaki suyu uçurmada ve kovan için havalandırma gibi önemli görevleri yerine getirmektedir. Yine diğer bir  bölümü olan bacakları ise arılar için çok önemlidir. Bal topladıktan sonra başını gözünü temizlemede kovan için temizliğinde ve kovan için mimaride bun organları çok çok kullanmaktadır. Özellikle polen toplama zamanında bacaklarından faydalanmaktadır. Bu bacaklar aynı zamanda çiçekler arasında tozlaşmayı da sağlamaktadır.

bal arisinin dis yapisi Arıların bölümünü oluşturan son kısım ise karındır. Karın üzerinde halkalar bulunmaktadır. Bu halkalar erkek arılarda 7 iken işçi ve ana arı da ise 6 adet bulunmaktadır. İşçi ve ana arıda eksik olan halkanın yerine yedinci halka iğne olmuştur. Çünkü erkek arılarda iğne yoktur o yüzden dolayı 7 adet bulunmaktadır. Ana arı ile işçi arıda iğne bulunmaktadır. Ana arı iğnesi girdiği yerden kolay bir şekilde çıkmaktadır ama işçi arının iğnesi girdiği yerden çıkmaz. Balık iğnesi gibi kancalar bulunmakta olup battıkça batarak vücuda yapışır. Bu şekilde iğnede toplam 9 tane kanca olur ve vücuda girdin mi çıkmaz, çıksa da parçalanarak çıkar.

Bal arılarındaki vücut yapısını inceledik ve konuyla ilgili sorularınız olursa lütfen yorumlar kısmından bizlere sorabilirsiniz.

Paylaş Butonları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir