Arıcılık Kitabı

Bal Arısının İç Yapısı

bal arisinin ic yapisi 3

Bal arıların için vücut yapısında 6 bölüm vardır.

Bütün canlılarda olduğu gibi arılarda da aynı şekilde üreme, sinir sistemleri, solunum, sindirim, dolaşım ve boşaltım sistemi bulunmaktadır. Arılarda sindirim sistemleri boşaltım sistemi üzerinden çalışmaktadır. Dilde toplanan nektar sindirim sisteminden geçerek dolaşım sisteminde dolaştıktan sonra tekrardan dil vasıtası ile boşaltım işlemi yapılmaktadır. Git gel yaparak sistem kendi içinde ilk girdiği yerden tekrar çıkmaktadır.

Arıların kendi beslenmesi için almış olduğu gıdayı sindirim sisteminden geçerek önce mide, daha sonra ince ve kalın bağırsaktan geçtikten sonra anüs vasıtası ile atmaktadır. Arılarda dışkılama kovan dışında ve uçuş esnasında yapılmaktadır. Bal arısı ishal olmadığı sürece kesinlikle kovan içinde dışkısını bırakmazlar. Dolaşım sistemi ana damardan başlayıp ve vücudun her yerine dolaşan küçük damarlarda oluşmaktadır. Ana damar üzerinden 5 odacık olarak ifade edilen yer vardır. Bu 5 odacık yer kan pompalayarak bir nevi kalp görevi görmektedir. Arıların kanı renksiz ve saydam şekildedir. Arılar yaşamanı hava ile sağladıkları için kanda oksijen bulunmaz. Kanın görevi besin maddeleri taşıyarak vücutta oluşacak artık pislikleri dışarı atmasını sağlamaktır.

Arılarda sinir sistemi çok karmaşıktır. Arıların beyni başın üst tarafından bulunur. Sinir sistemi ana sinir kordonu ve yan sinirlerden oluşur. Arıları diğer canlılara göre oldukça gelişmiş bir beyin yapısına sahiptir. Arılarda sinir sistemi ile beyin bağlantıları farklı olduğu için kafası kesilen bir arı yine hareket etmeye ve uçmaya devam edebilir.

bal arisinin ic yapisi 3

1. Kafa
2. Basit Gözler/ Ocelli
3. Bileşik Göz
4. Antenler
5. Çeneler
6. Hortum
7. Göğüs
8 ve 9. Ön ve Arka Kanatlar
10. Bacaklar
11. Ayaklar
12. Polen Sepeti
13. Karın
14. İğne

Solunum sistemi arılarda önemli bir bölümünü oluşturur. Solunum işlemini genel olarak uçuş esnasında kanatlarını açtığında gerçekleştirir. Üreme olarak erkek arının üremesi ana arı da bulunan dişi üreme sistemi ile meydana gelmektedir. İşçi arılar normalde dişi olur ama üreme özelliği yoktur. Olağanüstü durumlarda yumurta atar bu yumurta verimsiz ve sağlıksız bir yumurta düzeni olur. Koloninin sönmesine sebep olur. Erkek arılarda üreme organı iyi gelişmiştir ve ana arı ile çiftleşme yaptıktan sonra ölümüne neden olmaktadır.

Koloni içinde üreme sistemi ana arıdadır. Ana arı bildiğimiz fabrika gibi sezonuna bağlı olarak sürekli yumurta atar. Erkek arı ile ana arı çiftleşme yaptığı zaman erkek arının spermleri ana arının içinde kalmaktadır. Daha sonra ana arı yumurta atmaya başlayınca her attığı yumurta daha önce erkek arının ana arının içine bıraktığı sperme uğrayıp çıkmaktadır. Bu şeklide sperme uğrayan yumurta döllü bir kurtçuk olmaktadır. Eğer yumurta sperme uğramadıysa o yumurta dölsüz olacaktır.

Yine arılarda son olarak iğne ve zehir bulunur. İşçi arıların iğne ve zehir alanı iyi gelişmiştir. Erkek arılarda iğne ve zehir yoktur. Ana arı da ise iğnesini sadece rakip ana arıya karşı kullanmaktadır. Arının genel olarak iş vücut yapısıyla ilgili bilgiler vermeye çalıştık.

Paylaş Butonları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir