Karabuğday (Fagopyrum esculentum), buğdaygiller familyasından bir bitki türüdür. Bu bitkinin tohumları, karabuğday tohumları olarak bilinir ve genellikle besin değeri yüksek bir gıda kaynağı olarak değerlendirilir.
Karabuğday tohumu ile arılarını nektar kaynağı sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken işe yaramayan, taşlık ve engebeli arazilerinizi bu otu ekerek değerlendirin. Hem arılarınız için bol nektar kaynağı sağlayarak hem de boş arazini değerlendirip buradan elde ettiğiniz tohumu öğütüp un haline getirmenizde yapacağınız ekmeği de çöl ayak hastalığı için iyi gelmektedir. Diğer adı ile greçka olan bu tohumu ülkemizde genel olarak çölyak hastalığı olan kişiler ununu tüketmektedirler.
Arı için uzun süreli nektar kaynağıdır. Özellikle çiçekli bitkilerin çiçeklerini döktüğü, arıların nektar bulmada zorlandığı birinci Ağustos tan sonra, ikinci olarak temmuz ortasında ekilecek karabuğdayın çiçekleri 1 hektar = 2,5 kovan = 175 Kg bal ölçüsünde yüksek bir verim oluşturabilmektedir.
Karabuğday Tohumu Ekimi:
1-Ekim mibzer ile yapılır ve toprağın 2-3 cm derinine bırakılır. Ekim sıra aralığı 15-20 cm olmalıdır.
2-Ekim zamanı. yılda tek ürün için nisan ortası, yılda iki ürün için mart sonudur. Erken ekim için son don zamanı bitimi gözlenir. Bölgenin iklim geçmişi bir fikir verebilir. Çift ekim için ikinci ekim tarihi temmuz ortasıdır. Normal buğday ve fiğ otunu nasıl ekiyorsanız bunu da aynı şekilde ekimini yapabilirsiniz. 1 dönüme 1 kg atabilirsiniz.
DR.ARC –
ÇÖL AYAK hastalığı değil (ÇÖLYAK) olacak .
Karabuğday (Fagopyrum esculentum), buğdaygiller familyasından bir bitki türüdür. YANLIŞ
GERÇEK Karabuğday (Fagopyrum esculentum), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından Fagopyrum cinsine mensup bir hububat ve bitki türü