Yüzde yüz şeker pancarından üretilen ve kek görevi gören bir üründür. Bilimsel araştırmalar, bir arının biyolojik yapısına en uygun olan şekerin, şeker pancarından elde edilen şeker olduğunu ortaya çıkarmıştır. Fondan şeker üretimi yapılırken hiçbir katkı maddesi kullanılmaz; yani şeker içerisine polen, protein katkısı, bira mayası, yağsız süt tozu ve soya unu gibi katkılar katılmaz. Fondan yada fondon olarak ifade edilmektedir.
Fondan Şekerin Özelliği Nedir?
Katkı maddesi içeren keklere göre daha fazla şeker içermektedir. Paket içerisindeki şeker hijyen şartlarda üretildiğinden kesinlikle mikrop barındırmaz. Kokusuzdur. Yani yağmalayıcılığı körükleyici şekilde arıları harekete geçiren bir yapısı yoktur. Arılar tarafından rahat bir şekilde tüketilir ve tüketimden sonra da daha fazla gözde depo edilebilir. Muğla petek fondan şekeri içerisinde katkı maddesi kullanılmadığından, içerisindeki minimalize dilmiş şeker türevleri arılar tarafından alınır, kullanılır ve kullanımdan sonra arılar gözlerde bu şekeri stok olarak kullanabilmektedir.
Arı yemleri ve fondan şekerlerdeki kalori değeri baldan daha fazladır. Arılar hem kışlık besin olarak, hem de ilkbaharda fondan şeker depo etmiş ve bunu kullanıyor ise, çok daha enerjik bir şekilde yollarına devam edeceklerdir. Ayrıca çok daha fazla kızışıp, daha fazla yumurta atabileceklerdir. Kış boyunca da bala göre daha az besin maddesi tüketerek ısınmasını sağlayabileceklerdir. Ayrıca fondan şekeri arılar tarafından diastaz enzimi kullanılarak yaşlanmayı geciktirmeye neden olmaktadır. Arılar çiçek ve meyve tomurcuklarından aldıkları nektarları diastaz enzimleri sayesinde bala dönüştürebilirler. Bu enzimler arının midesinde yer almaktadır.
Muhsin Akın –
Muğla Petek fondan kekin içindeki sakkaroz ve diğer şeker oranları ne kadar, bilgi verir misiniz. Yüzde kaç invert edilmiştir.
Selamlar
Store manager Avrasya Arıcılık –
Açıklama kısmında gerekli bilgileri mevcuttur.